Choď na obsah Choď na menu
 


LITERÁRNO-DRAMATICKÝ ODBOR

Detstvo je krajina zázračna, plná fantázie, tvrdohlavo neveriaca nástrahám života. Vo svojich predstavách navrhuje a stavia kráľovstvá radosti a smútku, bohaté rodinou, kamarátmi, ale aj chvíľami potrebnej samoty. Raná mladosť je ríšou rozprávok vymyslených i skutočných, so samozrejmým šťastným zakončením. Sú chvíle, keď chceme hrať tie zázračné, či naozajstné príbehy, hľadáme zákutia, kde dlho zostávame sami sebou, spokojní, šťastní, s možnosťou vymýšľať, tvoriť, prežívať to, čo prežívajú naši obľúbení hrdinovia. V tomto nádhernom svete žijeme aj my, učitelia a žiaci literárno-dramatického odboru.


LDO - posledný, neposedný potomok Základnej umeleckej školy Ladislava Stančeka sa narodil v roku 1984. Po opatrnom rozhliadnutí sa a prvých krôčikoch vo svete umenia sa snaží šíriť dobré meno všade tam, kde ho táto dobrá mať potrebuje. Prvou učiteľkou budujúcou totožnosť a poetiku literárno-dramatického odboru, bola MgA. Viera Marsinová, absolventka DAMU v Prahe, ktorá sa popri pedagogickej práci venovala i svojej hereckej záľube. Pod jej vedením rástol a získaval prvé úspechy na regionálnom i celoslovenskom umelecko-súťažnom poli. Chválou školy je i Detský divadelný súbor, ktorý získal viacero ocenení. Mnohí z prvých žiakov zostali divadlu verní amatérsky, niektorí sa stali profesionálmi.


V roku 2000 prichádza Mgr. Kvetoslava Boráková, o dva roky neskôr Dušana Škultétyová (aktívna divadelná ochotníčka), ktoré spolu so svojimi žiakmi nadviazali na úspechy odboru. V roku 2009 sa späť vracia MgA. Viera Marsinová a v roku 2010  začína v LDO pôsobiť Mgr. art. Anna Gürtlerová, ktoré realizujú spoluprácu medzi odbormi – v  šk. roku 2011/2012 sa realizoval muzikál Sebecký obor .


Žiaci i pedagogičky odboru pravidelne spolupracujú na interných koncertoch školy, na výchovných koncertoch pre materské i základné školy, s organizáciami dôchodcov a zdravotne postihnutých, zúčastňujú sa na okresných, krajských i celoslovenských recitačných súťažiach a prehliadkach divadla detí a pre deti.


Čo je najdôležitejšie, v LDO vládne priateľská atmosféra, spájajúca dievčatá a chlapcov, či starších žiakov, z rôznych škôl, rôznych pováh i zamerania. Zdá sa, akoby si začali vytvárať svet, v ktorom sa cítia dobre a radi prichádzajú do svojej školy.
„V našej ceste hľadania, ceste za divadelným umením a umením slova však pokračujeme, máme svoje túžby a plány, ktoré chceme uskutočniť, alebo ich uskutočnia ďalší, na ktorých čakáme...“

 

 

vychovne-koncerty-2012---sebecky-obor2.jpg

 

VIAC FOTO LITERÁRNO-DRAMATICKÉHO ODBORU